Huh, hellettä...

Moore on ollut viime päivät aika ärtynyt. Muutaman kerran se on "huudattanut" Romeota oikein kunnolla kyllästyttyään lopulta sen jatkuvaan riekkumiseen. Romeo härnää sitä mm. istumalla Mooren eteen ja lyömällä sitä tassulla päähän, joten ihan syystäkin Moore välillä suuttuu. Romeoon ei ole sattunut mitenkään näkyvämmin mutta huutaa se kyllä osaa. Henkinen kolaus on aina tosi iiso. Nono on myös ohimennen saanut kyytiä Moorelta, jos sattuu olemaan väärässä paikassa väärään aikaan. Ilmeisesti kuuma ja helteinen sää tekee osansa. Moore haluaisi vaan olla paikallaan ja lepäillä, kun taas Romeota helle ei mitenkään hetkauta ja se jaksaa aina vaan riehua.

Koirakoulu Vision Koirien Käytöskoulu DVD...Hymy

Jotta pieni hollantilainen saa suunnattua suuren energiansa muuhun kun Mooren kiusaamiseen, päätin hyödyntää tilannetta ja keksiä Romeolle parempaa tekemistä eli opettaa sitä. Ihan sattumoisin, ruokakaupassa lehtiosastolla, törmäsin Koirakoulu Vision Koirien Käytöskoulu DVDhen ja pitihän se ostaa matkaan. Kotona tökkäsin nauhan pyörimään ja Mooren ja Romeon kanssa sitä sitten tarkkaan katsoimme. Moore varsinkin istui ryhdikkäänä tvn edessä ja kuunteli tarkkaan kuinka koiria tulisi oikein kouluttaa...

Videolla opetetaan koiran kouluttamista ja sitä, miten koirasta opetetaan kiva ja hyvin käyttäytyvä koirakansalainen. Aiheet, joita video käsitteli olivat: Peritty ja opittu käyttäytyminen, Koirako susi?, Rauhoittavat singnaalit, karkkottavat singnaalit, koiran oppimiseen liittyvät termit, positiivinen vahviste, negatiivinen rankaisu, positiivinen rankaisu, oppimisen lainalaisuudet, vahvistetiheys, kriteeri ja ajoitus, Ei-sana ja sen vaihtoehdot, luopuminen ja kontakti, hihnakäyttäytyminen ja luoksetulo.

Asiat esitettiin hyvin ja johdonmukaisesti ja paljon hyvää tietoa ja vahvistusta sain omallekin osaamiselle. Varsinkaan, jos koirakokemus ei ole suuri, videota voi lämpimästi suositella kaikille pentujen omistajille ja myös aikuisten koirien omistajille.

...ja mitä siitä seurasi...

Videosta innostuneena ja paljon taas lisäpuhtia koulutukseen saaneena lähdin Romeon kanssa harjoittelemaan hyvää hihnakäytöstä. Romeo oli taitava! Joka kerta kun hihna kiristyy, Romeo pysähtyy ja palaa luokseni jolloin hihna löystyy, ottaa makupalan ja matka jatkuu. Se on oivaltanut varsin nopeasti, että matka ei kertakaikkiaan etene jos vetää. Yllätävän vähin pysähdyksin saatiin lenkki tehtyä, Romeon kulkiessa nätisti vasemmalla puolellani hihna löysällä. Ohituksia harjoitellaan niin, että tarjoan makupalaa aina kun pyöriä tai lapsia tulee, jolloin Romeo ei kiinitä huomiota muihin asioihin. Hyvä harjoitus jälleen!

Terrieripoikien kanssa samanaikaista lenkkeilyä tulee toistaiseksi välttää, koska Moore tahtoo koirien kohtaamistilanteissa helposti kuumentua, enkä sitä mallia viitsisisi Romeolle siirtää. Nonon kanssa ollaan käyty yhdellä yhteisellä lenkillä niin, että Nonolla oli oma "kuljettaja". Se lenkki olikin sitten ihan hirveä. Romeo hyppi ja loikki kun pupu hihnassa eikä eteneminen sujunut. Nonon mukaan ottaminen toi jotenkin hirveästi liikaa intoa Romeolle. Nyt käydään sitten kaksi eri lenkkiä päivittäin. Terrieripojat oman pidemmän lenkin ja Romeo pikku lenkin.

Ollaan käyty Romeon kanssa joka lenkillä myös rannalla, jossa käytän Nonoa uimassa. Romeo menee vatsaa myöten järveen mutta ei siis vielä ui.

Illalla harjoittelimme sitten sitä hieman ongelmallista noutoa. Harmi juttu kun tajuaa tehneensä virheen jälkeenpäin, eli opettaneensa koiraa hieman väärin. Palkkaan Romeon aina kun se ottaa lelun suuhun. Näin se hienosti tekeekin mutta ongelma on se, että se pudottaa esineen eteeni eikä siis luovuta sitä suussansa minulle. Parempaan tulokseen olisi päässyt, jos olisi opettanut ensin lelun pitämisen suussa vaikkapa pidä-sanalla ja esim. kiitos-sanalla luovutuksen ja vasta sitten siirtynyt tuohon vaiheeseen jossa me nyt ollaan. Väärin opittu tapa kun on aina aika vaikea korjata jälkeenpäin....

No joo. Täytyy vaan harjoitella lisää...

Tältä näytti Romeo illalla. Cool Taitaa olla aika tyypillinen holskumainen asento...

1245999783_img-d41d8cd98f00b204e9800998e