Cesar Millan on näemmä tullut meidänkin televisioon vihastuttamaan ja ihastuttamaan ja herättämään paljon ajatuksia koiraihmisissä. Sohaistaanpa ampiaispesään ja mietitään hetki kovasti parjattua ja maasta taivaisiin kehuttua Cesar Millania, eli itseään koirakuiskaajana pitävää miestä, vähän tarkemmin meidänkin blogissa. Itseäni on aina aiheena kiinnostanut koirien koulutus, luonneasiat ja erityisesti vielä ns. haastavat koirat.

Omasta kirjahyllystä löytyy Tuire Kaimiot, Cesar Millanit ym ns. koiragurut ja teokset ovat kahlattu ihan mielenkiinnosta läpi. Mukava sekoitus kummaltakin hyviä vinkkejä on tarttunut matkaan, kuten tarkoitus onkin. Kumpaakaan en varauksettomasti voisi suositella, mutta tuohon lisättynä terve maalaisjärki, niin hyvää tulee ja aina opitaan uutta. Hymy

Suosittelen lukemaan ensin Cesarin kirjan esim. "Laumanjohtaja", ennen kun arvioi miestä pelkästään tv-sarjan perusteella. Kirjassa Millan perustelee kaikki tekemisensä ja kertoo tarkoin omat näkemykset asioille, mitä tv:ssä ei tehdä. Tuon jälkeen ymmärtää tv-sarjaakin paremmin ja saa kaipaamansa perustelut asioille.

Millanhan ei ole siis koirankouluttaja kuten usein virheellisesti luullaan, vaan koirankorjaaja, joka korjaa jo olevaa ongelmaa ja kouluttaa koiran ohjaajaa. Toisin kuin Kaimion opeissa, joissa koiraa koulutetaan palkkion avulla ja jätetään rankaisematta väärä käytös, Millan käyttää rankaisua paljon, kuten hänen mukaansa luontoäitikin tekee. Hän korostaa ehdotonta laumanjohtajuutta, liikunnan tärkeyttä koiran koulutettavuuden lisäämiseksi, johdonmukaista kuria ja vasta viimeisenä rakkautta. Monet ihmiset inhimillistävät  lemmikkejään liikaa. Ensin tulee eläin, sitten laji koira ja vasta viimeisenä rotu. Tältä pohjalta kaikki koirat ovat pohjimmiltaan samanlaisia.

On totta, että koirakuiskaajana tunnettu Cesar Millan käyttää myös Suomen eläinsuojelulain vastaisia menetelmiä kuten sähkö- ja piikkipantaa, joiden tehtävänä on tuottaa koiralle kipua. Tämä on saanut Yhdysvalloissa monet eläinsuojeluaktivistit kerämään taakseen liikkeen Millania vastaan, ja liike on saannutkin paljon kannattajia. Miestä syytetään Yhdysvalloissa suoranaisesta eläinrääkkäyksestä ja miehen toimintaa vastustetaan yleisesti tietyissä piireissä.

Se mikä itsellä pisti myös silmään, oli tv-sarjassa esiintyvien Millanin omien koirien ääretön pelko koiraa luokseen kutsuvaa isääntäänsä kohtaan. Koirasta näki, että se todella pelkää Millania. Häntä on tiukasti koipien välissä ja koiraa ryömii maassa isännän luo osoittaen kaikkia mahdollisia alistumiseleitä. Koira on kuitenkin rodultaan amerikanpitbull ja tulee helposti mieleen, että mitä isäntä on tehnyt, että koira käyttäytyy noin? Toisaalta Millanin ego on valtava ja kaikki koirat vaistoavat sen ja kunnioittavat häntä lähes välittömästi. Koirien käytös muuttuu jo usein pelkästään Millanin näkemisestä.

Monet muutkin Millanin käyttämistä asioista ovat mielestäni vähintäänkin hieman kyseenalaisia, kuten juoksumatto (liikuntaa kyllä koiralle ja laiskoille omistajille helppoutta, mutta koiralle tärkeintähän lenkilläkin on hajujen haistelu, juoksumatto ei siis korvaa oikeata lenkkiä läheskään kokonaan), koiran reppu (kuluttaa energiaa?!) ja lenkitystapa, jossa koiran pää pidetään ylhäällä (nauttiiko koira lenkistä?). Myös arkojen koirien siedätys tuntuu toisinaan aika julmalta ym. 

Järkyttävää tv-sarjassa on amerikkalaisen tyypillisen shown lisäksi se, kuinka kaukana oikeasta luonnosta amerikkalaiset oikein ovat uima-altaineen, joiden ympärillä koirat päivänsä viettävät. Koiria ei käytetä lähes ollenkaan lenkillä, josta kumpuavat lähes kaikkien koirien syvät ongelmat, koiran luontaisen nenätyöskentelyn käytöstä puhumattakaan. On unohdettu, että koirahan elää hajujen maailmassa. Tämä jos mikä on sitä eläinrääkkäystä! Sarjassa oli mm. 8-vuotias dalmatiankoira, joka ei ollut koskaan käynyt lenkillä jne. lista on loputon.

On myös paljon asioita joita arvostan kyseisessä koiragurussa erittäin paljon ja yksi niistä on johtajuuden vahvistaminen sekä koirien laumakäyttäytymisen ymmärtäminen. On upeaa nähdä kuinka Millanin isokin koiralauma toimii, vaikka joukossa on valtaosa rotuja, jotka eivät ns. tule toimeen samaa sukupuolta olevien kesken. Pitää myös muistaa, että kaikkeahan ei kamera näytä. Millanin vinkeistä on ollut paljon apua myös meillä juuri noissa lauma-asioissa.

Millanin mukaan koirat ovat syntyneet joko seuraajiksi tai gladiaattoreiksi. Jos otetaan vaikka esimerkkinä Romeo, joka oli siis pentueen suurin urospentu, ensimmäisenä syntynyt ja emän nisälle päässyt koira, tiesin kasvattajan kanssa odottaa voimakasta koiraa, joka varmasti antaa monenlaista haastetta jatkossa. Kaimion opein olisin mennyt Romeon kanssa aika pahasti metsään, niin mielelläni kun niitä olisinkin toteuttanut. Makupaloilla houkuttelu tai tämän kaltainen suostuttelu kun ei vaan toimi kaikkien vahvaluontoisempien koirien kanssa, samoin kun jos kyseessä on joku pikkukoira tms. Romeon kaltainen koira tarvitsee itselleen vahvan ja rauhallisen johtajan, jota se voi kunnioittaa ja johon luottaa. Sen lisäksi paljon liikuntaa, selkeät rajat ja sitten vasta sitä rakkautta. Tämä toimii Romeon kohdalla oikein hyvin.

Kiistaton tosiasia kuitenkin on, että Millan on taitava juuri näissä johtajuusasioissa ja nimenomaan juuri näiden ns. energioidensa kautta. Millan opettaa, että kaikkein tärkeintä on se minkälainen sinä itse olet. Kuinka voit muuttaa itseäsi ja sitä kautta voit muuttaa myös koiraasi, jos sillä ilmenee ongelmakäytöstä.

Millan auttaa juuri näitä ns. vaikeita koiria, joita uhkaa lopetus pahojen luonnehäiriöiden vuoksi eri puolilla Yhdysvaltoja ja hänen vuokseen moni koira on saanut yhä jatkaa elämää. Paljon muutakin hyvää löytyy Millanista, kunhan osaa ne järkevät opit ja asiat sieltä poimia. Mielenkiintoista siis joka tapauksessa. Hymy

http://fi.wikipedia.org/wiki/Cesar_Millan

http://www.cesarsway.com/