Talvi kiristää otettaan ja nyt ovat sitten kaikki talven tuloa toivovat marisijat saaneet viimeinkin reilusti lunta ja pakkasta.  Järvi jäätyi lopulta saaremme ympäriltä ja valitetettavasti lähes heti perään satoi jääkannen päälle paksu lumikerros, joten jäistä tuli samalla petollisen vaaralliset.

Lenkkimahdollisuudet ovat kutistuneet huomattavasti, kun metsään ei pääse runsaan lumen takia. Onneksi joku ihana saarelainen on aurannut saaren poikki kulkevan tukkitien omalla traktorillaan, joten siellä olemme viime päivinä päässeet koiria juoksuttamaan. 

Nono

Nonolle kuuluu hyvää. Lyhyitä lenkkejä Nono tekee mielellään ja tärkeäksi osaksi lenkkiä on tullut leikkiminen narupallolla. Uusi noutamisen taito, eli tuoda pallo takaisin leikittäjälle, helpottaa leikittämistä huomattavasti. Ennen Nono omi pallon, eikä antanut sitä enää pois, joten leikki on saanut nyt täysin uusia ulottuvuuksia. 

Nono on oppinut noutamaan mallioppimisen avulla. Pidän tätä jopa hämmästyttävän hyvänä tapana opettaa koiraa. Eli koirista vaan Romeolle on opetettu nouto. Moore ja Nono ovat kummatkin oppineet tuomaan esineitä Romeon tekemistä katsomalla, eikä niille ole noutoa millään tapaa opetettu. Olisi jännä kokeilla missä kaikessa tätä mallioppimista voisikaan hyödyntää. Varmaa on kuitenkin se, että koirat oppivat toisiltaan todella paljon. Niin hyvät, kun tietysti ne huonotkin asiat. 

Nonon uudesta lääkityksestä on vielä vaikea sanoa mitään. Punoittavat ihoalueet ovat parantuneet. Tosin niin kävi myös viime vuonna talven tullessa, joten vaikea sanoa, mikä johtuu lääkkeestä ja mikä taas ei. Pitkäkestoinen särkylääke on nyt siis aloitettu ja seuraillaan Nonon vointia. Ihan hyvältä vaikuttaa tällä hetkellä. 

Lihaa & luita

Ruoka maistuu koirille hyvin. Nyt jopa tavallistakin paremmin kun ilmat ovat kylmentyneet. Näin pakkasilla ja talviaikaan lisään koirien ruokaan vähän rasvaisempaa lihaa. Eli koirathan syövät pääosin Murremixin raakaruokaa >> http://murrenmurkina.com/ravintoarvot.html, kotiruokaa ja nappulaa sekä nyt "talvilisänä" mukaan tuli rasvaisempi naudanliha ja vaihtelun vuoksi, kalkkunan liha. Jossain vaiheessa haaveena olisi, että koirien ruoka koostuisi vaan ja ainoastaan Murremixistä ja kotiruoasta, mutta koska kolmen koiran syöttäminen on sen verran kallista puuhaa ja koirat syövät yllättävän paljon, on pakko ajatella välillä myös sitä, mitä edullisemmin saa.

Tänään haettiin pojille uusi luukuorma. Luut kuuluvat myös tärkeänä osana koirien päivään. Ne rentouttavat koiria, ovat hyvää ajanvietettä iltaisin ja jo pelkästään hammaskiveäkin ehkäisemään ne ovat tärkeitä. Nono on hyvä esimerkki siitä, miten luiden syönti vähentää hammaskiveä. Nonolta on kerran nuorena puhdistettu eläinlääkärissä hammaskiveä, jota oli Nonolla silloin paljon. Eläinlääkäri arveli silloin, että hammaskiveä joudutaan tältä koiralta puhdistamaan säännöllisesti suun ollessa pieni ja hammasvälien ahtaat. Toisin kuitenkin kävi. Hampaita ei ole enää sen jälkeen tarvinnut putsailla. Säännöllinen luiden syöttäminen on lähes valkaissut pikku koiran hampaat. Hyvä niin.