Sunnuntaina olimme Hannun kassa töissä Vesangassa luonnetestissä ja tulipahan nähtyä taas monta mielenkiintoista koiraa ja ihmistäkin.

Ensiksi täytyy kyllä kehua näitä kahta paikallaollutta, kokenutta ja osaavia luonnetestituomareita: Reijo Hynystä ja Vilhelmiina Virolaista. Heillä on kyllä uskomattoman upea koiranlukutaito, ja myös nopea reakoiminen eri tilanteisiin, tätä taitoa hyväksi käyttäen. 

Aremmalle tai muuten ujolle koiralle esim. hyökkäysosiossa riitti tyyliin kepin heilautus jos sitäkään ja aina hyökkäyksen jälkeen koiraa lähestyttiin reilusti ja aina äärimmäisen ystävällisesti. Jokaisen osion jälkeen koiralle annettiin riittävä palautumisaika. Jos näytti, ettei koiralla ole edellytyksiä testiä läpäistä ja se kuormittuu liikaa, testi keskeytettiin. Missään vaiheessa mitään koiraa ei minusta kuormitettu liikaa.

Tuomari kertoi, että Romeolle mentiin seinässä koirista kaikkein pidemmälle ja hyökkäys näytti siksi aika rajulta. Tämä johtui siitä, että Romeolle tämä oli helpompaa kun jättää hyökkäys ns. puolitiehen ja koiralle voimakas aggressio päälle. Romeo pääsi kunnolla aggressionsa yli ja sai lopuksi kunnolla puhaltaa.

Jäi tunne, että suht hyvin ovat palikat kohdillaan koirilla, jotka testin läpäisivät. Toisaalta monta mukavanoloista, hieman pehmeätä koiraa sai hylkäyksiä toimintakyvyn puutteen ja taistelu- ja puolustushalun mennessä miinuksille. Juuri noiden ns. puutteiden vuoksi, nämä koirat ovat varmasti varsin mukavia ja helppoja kotikoiria ns. tavalliseen koiraperheeseen, jossa lenkkeilyä kummempaa ei harrastella...

Kiva oli nähdä myös puolustava whippet ja erittäin toimintakykyinen silkkiterrieri, joka sai testistä yli 170 pistettä, puhumattakaan niistä + 3 kovuuden saaneista koirista, joita testi ei heilauttanut suuntaan tai toiseen missään määrin. Suosittelen kyllä ehdottomasti käymään katsomassa kyseisiä tapahtumia kaikille koiraihmisille. 

Toimintakyvyn arviointia kelkan ja pimeänhuoneen lisäksi.

Puolustusosio - kuinka koira puolustaa ohjaajaansa hyökkäystä vastaan

Seinällä mitataan sitä, miten koira suhtautuu sitä aggressiivisesti lähestyvään ihmiseen.

Ihminen ei osoita enää uhkauseleitä, tässä tarkastellaan miten koira palautuu tästä.

Täällä linkki kuviin

http://nonomooreromeo.kuvat.fi/kuvat/Vesangan+luonnetesti+2012/